Τις περισσότερες φορές συζητάμε και προβληματιζόμαστε για ένα γεγονός, όταν αυτό έχει συμβεί ήδη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ασφάλεια του σπιτιού μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων, που έπεσαν θύματα διάρρηξης και στη συνέχεια αποφάσισαν να επενδύσουν, αγοράζοντας συστήματα ασφαλείας, όπως μια καλή πόρτα, μια ενισχυμένη κλειδαριά ή ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού.

Σε ένα διαμέρισμα, ο κύριος τρόπος για να μπει κάποιος είναι η πόρτα. Μπορεί εμείς να έχουμε μία πόρτα ασφαλείας και να μην έχει το διπλανό διαμέρισμα. Έτσι, ο επίδοξος διαρρήκτης μπορεί να μπει στο χώρο μας, περνώντας από το μπαλκόνι του γείτονα στο δικό μας

Όταν έχουμε οροφοδιαμέρισμα, αν εξασφαλίζουμε ότι από τα πλαϊνά μπαλκόνια δεν μπορεί να περάσει κάποιος και ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης είναι η πόρτα, επιλέγουμε μία πόρτα βαρέως τύπου κλάσης 4, η οποία είναι η πιο ενισχυμένη, προσέχοντας, ώστε το προϊόν να είναι πιστοποιημένο.

 

Λύσεις Διάρρηξη με παραβίαση της κλειδαριάς

Πέρα από τη θωράκιση της πόρτας, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν οι κλειδαριές τελευταίας τεχνολογίας με τοποθέτηση ρομποτικού αφαλού. “Αυτός δεν έχει μέσα ελατήρια, αλλά λειτουργεί με χρονόδισκο και μπίλια , κάτι που σημαίνει ότι είναι 100% μηχανικός και παίρνει την εντολή από ένα και μοναδικό κλειδί για να ανοίξει. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτές τις κλειδαριές δεν μπορεί να βγει αντικλείδι. Οι χρονόδισκοι, που βρίσκονται μέσα, παίρνουν εντολή και περιστρέφονται, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε ατσάλινο κύλινδρο για περισσότερη ασφάλεια

Παραδοσιακά, οι τρόποι που επιλέγει κάποιος να εισβάλει στο χώρο μας, είναι αρκετοί, και κάποιες φορές είναι μακριά από τον κοινό νου. Kατά καιρούς, έχουν “παρουσιαστεί” διάφορες από τις εμπνεύσεις κάποιων, οι οποίοι επέλεξαν να ληστέψουν ένα σπίτι ή μια επιχείρηση.

 

Λύσεις προστασίας

Αυτό που έχει σημασία, είναι η πόρτα να έχει τη δυναμική μιας θωρακισμένης πόρτας, ενώ το πάχος της λαμαρίνας και της θωράκισης της πόρτας έχουν μεγάλη σημασία.

Επιπλέον, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μπάρες προστασίας, οι οποίες είναι ατσάλινες σε διάφορα σχέδια. Η μπάρα περνάει μέσα από δύο δαγκάνες βαρέως τύπου, οι οποίες τοποθετούνται στον τοίχο. Το ζήτημα, εκτός από την προστασία, εστιάζεται και στον ψυχολογικό παράγοντα, καθώς κάποιος νιώθει περισσότερο ασφαλής, βλέποντας μια μπάρα στο σπίτι του. Το κόστος για μία μπάρα ξεκινάει από 250 έως και 300 ευρώ.

Επιπροσθέτως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η πόρτα έχει τρεις κλάσεις. Την 2 την 3 και την 4. Στα καινούργια σπίτια τοποθετείται η κλάση 2 από τους κατασκευαστές, που είναι και η οικονομικότερη λύση. Αν κάποιος αποφασίσει να διαρρήξει μία πόρτα, αυτό που έχει από κει και ύστερα σημασία είναι το πόσο χρόνο θα χρειαστεί.

 

πορτα, πορτες ασφαλειας, ασφαλεια σπιτιου, ανακαινιση σπιτιου, προστασια

 

Σε αντίθεση, η κλάση 4 πρέπει να έχει διπλή θωράκιση, κάθετες και οριζόντιες δοκούς, να έχει τη διαρρηκτική προστασία κλειδαριάς με υψηλή αντοχή και διπλό καταπέλτη. Ο καταπέλτης εξασφαλίζει ότι σε πιθανή απόπειρα διάρρηξης – αν κάποιος βγάλει τον αφαλό και στη συνέχεια περιστρέψει το μύλο για να ξεκλειδώσει την πόρτα – πέφτει ένα δόντι και μπλοκάρει το μύλο, με αποτέλεσμα η πόρτα να παραμένει κλειδωμένη.

 

Τι πρέπει να διαθέτει μια καλή πόρτα

Τα σημεία κλειδώματος δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο. Μία πόρτα ακόμα και αν έχει 10 ή 20 σημεία κλειδώματος μπορεί να παραβιαστεί. Αυτό που έχει σημασία είναι τα σημεία να πιάνουν περιμετρικά.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πόρτες εξωτερικού χώρου χρησιμοποιούν πάνελ αλουμινίου στη θωράκιση, μεταλλικά και ανοξείδωτα στοιχεία για προστασία από τη διάβρωση ή ακόμα και μασίφ ξύλο.